przejdź do treści
UE
dnia 05.06.2017 roku

W mieście u stóp Wezuwiusza

Po nocnej burzy przywitał nas kolejny piękny i słoneczny dzień.  Tym razem opuściliśmy Aversę i autokarem udaliśmy się na wycieczkę edukacyjną w stronę Neapolu. Naszym pierwszym przystankiem był Wezuwiusz. Zanim jednak znaleźliśmy się na jego szczecie czekała nas mozolna ponadgodzinna wspinaczka w kierunku krateru. Wędrując wyznaczonym szklakiem Parku Narodowego Wezuwiusza poznawaliśmy olbrzymią bioróżnorodność gatunkową tak  charakterystyczną dla terenów śródziemnomorskich. Obserwowaliśmy piętrowy układ roślinności typowy dla obszarów górskich. Im wyżej się wspinaliśmy, tym bioróżnorodność  stawała się coraz mniejsza,  a  temperatura coraz niższa.

 

U celu wspinaczki  czekał na nas przewodnik, który kolejną godzinę oprowadzałm nas wokół krateru czynnego nadal wulkanu. Przewodnik w niezwykle barwny sposónb zapoznał nas z dziejami erupcji Wezuwiusza, z który najbardziej znana w roku 79 n.e.  pogrzebala na ponad dwa tysiace lat  Pompeje. Dowiedzieliśmy się, że ostatnia erupcja miała miejsce w 1944 roku, a o tym że wulkan jest nadal czynny przekonały nas dymy wydobywajace się z dna kratertu. Ponadto przewodnik przedstawiał nam plansze poglądowe omawiające strukturę i geologię wulkanu. Zaobserwowaliśmy, że na zboczach krateru znajdują się tylko porosty. Kolejną godzinę zajęło nam zejście do autokaru. Schodząc podziwialiśmy przepiękną panoramę Neaplu i Zatoki Neapolitańskiej.

 

 

Kolejnym punktem dzisiejszego dnia było poznawanie historii i współczesności Neapolu. Nasi włoscy koledzy przygotowali dla nas przewodnik po Neapolu. Podczas spaceru po mieście omawiali historię prezentowanych zabytków. Podziwialiśmy miedzy innymi Piazza del Plebiscito, pałac królewski, kościół św. Franciszka di Paolo, teatr San Carlo i Gallerię Umberto. Wędrówkę po Neapolu zakończyliśmy przy nabrzeżu,skad podziwialiśmy skąpane  w słońcu lazurowe wody Morza Tyrreńskiego.








powrót
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
ZGODA